maanantai 1. toukokuuta 2017

viikot 10-17: Hyvää Vappua!

Maaliskuussa juoksin 309km ja huhtikuussa 325km, ensimmäiselle vuosipuoliskolle 1373km.

Tänään aloitin harjoittelun varmaankin kymmenennen kerran tänä keväänä. Toivottavasti nyt olisi pysyvää. Tänään yhteensä 27km juoksua ja 540m nousua. Illalla 12km urban trail ympäri kaupunkialuetta jalassa hoka one one speed goat 1:04:30 (5.21/km) syke 139, korkeimmillaan 158, kalorit 854kcal, maksimivauhti 2.44/km, indeksi 62, nousua 330m. Naisvuoren päälle nousin kolmesti ja Akkavuoren päälle kahdesti. Muita paikkoja mm. luontokeskus, urski, hänski, russian churchill.

Päivällä kävin perinteiseen tyyliin vappuhölkässä Pellosniemellä. Kerta oli jo 13:s peräkkäinen, kaiken kaikkiaan 14:s ja koko tapahtuman osalta 15:s. Sitä ennen otin mittoja: Vaaka 66.4kg, leposyke 45, polar kuntotesti VO2Max 68ml/kg/min, pohje 38cm, reiska 45cm, paineet 76/122. Sitten kohti Ristiinaa. Alkuverkka 5km. Juoksu 6km 20:44 (3.27/km). Peesailin poikia kääntöpaikalle jossa aloin tippua kun Reijo lisäsi isompaa vaihdetta silmään. 1,5 kilometriä ennen maalia ohitin ylämäessä Samin (Petäjäjärvi) ja mäen laella Jeremiaksen. Tiesin että nyt ei auta jäädä kyttäilemään vaan lisäsin höyryä. Maalissa Reijo kuitenkin 28 sekuntia edellä. Pitkä on matka kurottavaksi kuudessa päivässä mutta onhan tässä vielä aikaa. Hopeapallille sentään pääsin ja plussaa että ylämäessä kykenin ratkaisuihin. Loppuverkka 4km.

Blogi on tosiaan "vähän jäänyt" mutta aion toukokuun ajan päivittää sitä päivittäin. Syy selviää kun luet tätä tekstiä eteenpäin.

9. - 11.3. pidettiin täällä Mikkelissä Antin Tallin kotileiriä. Se oli hieno viikonloppu. Oli luentoa Karkialammella, kovaa treeniä LähiTapiolaAreenalla, Tuskussa, kuplahallissa, jäähallilla ja tietysti metsässä.

Ylläolevassa videossa ollaan lenkillä Tuskussa, keskimmäisessä kuvassa verrytellään LähiTapiolaAreenalla ja alakuvassa on sunnuntain iloinen polkujuoksuryhmä Kalevankankaalla.

Lauantaina 17.3. oli sitten vuorossa talvijuoksusarjan osakilpailu. Minulla meni aikaa 38:21. Tiistaina 20.3. oli vuorossa Antin Tallin perinteinen kevätpäiväntasausjuoksu jossa Aada juoksi lumisen sorakuopan reitin 11:30 (matka 2,1 kilometriä, 90m nousua). Seuraava viikonloppu meni minulla valmentajakoulutuksen merkeissä. Sieltä palattuani luin sähköpostin jossa odotti todellinen yllätys: Olin saanut paikan Suomen joukkueesta polkujuoksun MM kisoihin jotka käydään
10. kesäkuuta Italian Badia Pratagliassa. Putosin tuolilta.

1. huhtikuuta matkustimme kuitenkin tuttuun tapaan Karhuviestiin. Reissu oli taas ikimuistoinen. Mukana oli Mikkelin Kilpa-Veikoista kolme naisjoukkuetta ja yksi miesjoukkue. Juoksuryhmäläisiä oli mukana Liisa, Aada ja Neela. Naisten viestissä T13-sarjalainen Aada lähti kolmannelle 5.5 kilometrin mittaiselle osuudelle kolmantena ja tuli kärjessä yli minuutin johtoasemassa. Olin katsomassa Aadan osuutta. Askel oli kevyt, huikean näköistä menoa.

Neljännellä osuudella Marjo piti vielä Mikkelin värit keulassa mutta Marika joutui odotetusti antautumaan erikoisseurajoukkueiden Diva Fantasticon maajoukkuejuoksija Janica Mäkelälle. MiKV voitti kuitenkin naisten kilpasarjan ja oli koko viestin toinen. Hieno hetki Tätä on tavoiteltu vuodesta 2013 lähtien! Vielä jäi nälkää, ensi vuonna tavoite on että naisten joukkue alittaa Karhuhallin maalivaatteen ensimmäisenä kaikista. Oma kuudes osuuteni 6,3km taittui ajassa 22.13 (3.32/km) ja osuussijoitus 9:s. Keskisyke oli 169. Me miehet olimme maalissa 14:s.

Karhuviestin 2017 osallistujajoukkoa. Etualalla voittajajoukkueesta Mia ja Marika. Voittajan on helppo hymyillä =)
Karhuviestin jälkeen oli kuitenkin paluu maan pinnalle. Elämä ei ole yhtä voittokulkua. Lähipiirin ja ystävien terveyshuolet voivat pahimmillaan tuntua itsestäkin raskaalta. Onneksi on olemassa metsä jonne voi mennä. Keskiviikkona 4. huhtikuuta käytiin Anttolan Sydänmaan luontopolulla katsomassa talvihorroksesta heräävää luontoa. Mukana ensi syyskuun Hovi-trailin "iskuryhmän" lisäksi paikallisia juoksuryhmäläisiä vanhempineen.

Sydänmaa, kuva: Antti Rautio
Lauantaina 8. huhtikuuta juostiin sitten talvijuoksusarjan viimeinen osakilpailu. Tuntui että juoksu meni jo hieman "sinne päin" mutta Reijo kuitenkin rokotti ylämäessä 2,5 kilometriä ennen maalia ja jätti melkein minuutilla. Minun aikani 36.38 keskisykkeellä 162 ja sijoitus 2:s, on se joskus kulkenut hitaamminkin mutta joskus myös 2 minuuttia kovempaa.

Palmusunnuntaina juoksin Kalevankankaan ja Urpolan lumisessa metsässä polkujuoksua 36km / 1440m nousua. Aikaa lenkillä kului 5h 16min, keskisyke 120. Alkumatka meni yhdessä Nikon kanssa. Tavoite oli testata kuntoa Italiaa ajatellen ja jaksoinkin 5 tuntia suunnilleen juoksuaskelia vaikka maasto oli välillä aika raskasta.

Kiirastorstaina oli sitten taas vuorossa sorakuopan juoksu jonka tähti oli tällä kertaa Neela ajalla 11.29 eli sekuntia kovempaa kuin isosisko 3 viikkoa aiemmin. Tosin nyt reitti oli jo lähes kokonaan sula.
juoksuryhmäläisiä Tampikoskella, kiirastorstai 2017
Pääsiäisen aika meni minulla opiskelujen merkeissä ja juoksut jäivät vähäiseksi. Jotain polkujuoksutreenejä kuitenkin tein. Puistojuoksussa oli taas viime kevään tapaan juoksemisen riemua havaittavissa. Tapahtumaan osallistui 34 juoksijaa vaikka se oli aivan harjoitusluonteinen eikä ennakkoon markkinoitu. Tytöistä Aada (T13/4.47) ja Saaga (T12/11.30) pitivät hurjaa vauhtia mutta kovaa menivät muutkin. Myös Veikko (P13/4.48) ja Neela (T10/5.37) tekivät uudet sarjojensa reittiennätyksen.

Maanantaina 24.4. sain vihdoin päätökseen reilun vuoden kestäneet VAT opinnot loppunäytön merkeissä joka onnistui ihan hyvin. Pajulahdessa minua auttamassa olivat Neela, Aada, Sofia, Sami ja Mikke, kiitos paljon kuten muillekin jotka ovat tukeneet opiskelussa. Kunhan saan todistuksen olen opetushallituksen hyväksymä ammattivalmentaja. Tuntuu hienolta.

Oli ammattilainen tai amatööri tai mitä tahansa niin yhtä varmasti kuin kevät tulee Kuvansin halkijuoksuviesti. Hieman harmia tuotti kun saimme jalkeille vain yhden tyttöjoukkueen miniviestiin. 9-14-vuotiaita meillä olisi ollut neljään joukkueeseen mutta alle 8-vuotiaat puuttuivat. Tähän ei tuonut apua edes kylmässä ja sateisessa urheilupuistossa tiistaina aloitettu junior juoksukoulu. Kukapa sitä yhden tunnin mittaisen juoksuharrastuksen jälkeen onkaan valmis lähtemään 100km päähän juoksemaan kilpaa.

Torstai oli kuitenkin toivoa täynnä kun matkasimme 36 juoksijan voimin Kuvansiin. Miniviestissä näytti ensin vähän huolestuttavalta kun sekä pojat että tytöt aloittivat viime vuotta rauhallisemmin mutta niin vain Saaga nosti joukkueen kolmannella osuudella kärkeen ja Aadan tehtäväksi jäi viimeistellä voitto. Kaksi ensimmäistä osuutta Vilma ja Neela. Pojissa meni täpärälle. Veikko oli maalissa vain 0,6 sekuntia ennen Joroista. muut juoksijat Mikael, Juho, Jed. Pojissa oli mukana toinenkin joukkue.

Viesti sai huikean huipentuman kun varsinainen halkijuoksu starttasi. Alussa johtopaikan otti MiKV:n naisten ykkösjoukkue (Minna) mutta minä kilpasarjaan siirtyneen Antin Tallin edustaja peesailin tuntumassa. Tulin kärjessä vaihtoon mutta ilokseni sain havaita että naisjoukkueillakin oli kaksoisjohto! Minnaa lukuunottamatta MiKV ykkönen oli 12-18-vuotiaita pääasiassa juoksuryhmän ja Antin Tallin juoksijoita ja kakkosjoukkue kokonaan juoksuryhmäläisistä koostuva, keski-ikä 11.8 vuotta. Varsinainen pommi oli kun Jani kiidätti Antin Tallin värejä kärjessä viimeiseen vaihtoon, mentiin jo viidettä osuutta. Ja heti perään Saaga ylivoimaisessa johdossa naisten sarjassa ja toisena Neela! Antin Talli joutui taipumaan toiseksi koska Veikolla painoi jo miniviesti jaloissa mutta hyvin 13-sarjalainen taisteli Varkauden KeVe:n SM-tason 400 metrin juoksijan vanavedessä. MiKV otti kuin ottikin naisten sarjan kaksoisvoiton. Tätäkin on tavoiteltu jo vuodesta 2013 lähtien. Menestystä täydensivät Antin Tallin nais- ja miesjoukkueet erikoisjoukkuesarjojen pronsseillaan. Naisten sarjassa Tuulan ja Maaritin lisäksi oli neljä minivalmennuksen 9-10-vuotiasta tyttöä jotka eivät päässeet nyt mukaan miniviestiin. Ei tainnut enää maalissa haitata yhtään.

voittajajoukkue Liisa, Elsa, Sofia, Saaga, Aada, Minna
Tästä olikin mukavaa hyökätä seuraavan haasteen kimppuun joka minulla oli nyt toissapäivänä polkujuoksu mutta tällä kertaa ei oma kilpaileminen tai treenaaminen vaan olin kouluttajana Suomen Ladun uusille polkujuoksuohjaajille Mikkelin Latupirtillä Otavassa. Päivä oli pitkä mutta varmasti osallistujille mieleenpainuva ja monipuolinen sisältäen kaikenlaisia yllätyksiäkin. Toivottavasti näitä koulutuksia pääsee pitämään jatkossakin. Laji on kehittyvä ja sillä tulee olemaan vielä todella suuri merkitys suomalaisessa urheilussa vaikka vielä Terho Lahtinen tai Henri Ansio eivät ole yhtä kuuluisia kuin Lasse Viren. Melkein kuitenkin.
Näissä merkeissä siis lähdetään seuraamaan harjoitteluani kohti Italian MM kilpailua joka tulee olemaan minulle kansainvälinen arvokisadebyytti missään lajissa. En voi valittaa. Tämä oli unelmani pikkupoikana kuten niin monen suomalaisen pikkupojan unelma on ollut edustaa Suomea urheilussa. Haluankin toimia esimerkkinä ja omistan valinnan ohjaamalleni nuorten juoksuryhmälle sekä myös Antin Tallin aikuisille polkujuoksijoille jotka kisaavat jo viikon päästä Bodom Trail kisassa ja neljän viikon päästä Kuusamossa.

Karhunkierrokselta odotetaankin paljon. Italiaan pitää lähteä Antin Tallin edustajan hieman nöyrempänä. Luvassa on 49 kilometriä, 2700m nousua. Osallistujia on miesten sarjassa yli sata ja meitä suomalaisia kahdeksan. Jos pääsen 60 parhaan joukkoon olen tyytyväinen. Mutta vaikka olisin viimeinen voin olla tyytyväinen jo pelkästään valinnasta ja yritän olla sen arvoinen. Seuraavat 4 viikkoa ovat kunnon kannalta ratkaisevat.
http://www.i-tra.org/page/347/2017_TWC_-_Badia_Prataglia.html

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti